madonna tramp

Spel

Wie deed Madonna niet & wie wel?
balaklava

Rimpelloos?

Remedies tegen rimpels op een rij
Neneh Cherry

Het nieuwe 50!

Dit is het nieuwe 50: fit en fab
mirren-thumb

Hommage

Helen Mirrens borsten gaan met welverdiend pensioen

Anti-abortus lobby groeit: tijd voor tegenaanval

De anti-abortus lobby wint terrein, niet alleen in de VS waar de rechts-religieuzen grote invloed hebben, ook Britse abortusklinieken waarschuwen dat zich ‘een nieuw tijdperk’ aandient. Dit nadat ze aangifte bij de politie deden omdat vrouwen in Londen bij het betreden en verlaten van de klinieken werden gefilmd. Maar ook daarna bleven fanatici vrouwen lastig vallen om hen van gedachten te veranderen, en luidkeels voor hen te bidden.

Maar inderdaad, in de VS kent men dit verschijnsel allang, en daar zijn dan ook strategieën ontstaan om terug te slaan. Het Pledge-A-Picketer idee is simpel: als er anti-abortus activisten voor de deur van de kliniek staan te demonstreren, vraagt Planned Parenthood (vóór de vrije keus van de vrouw) hun supporters om de pro-lifers (anti-abortus beweging) te sponsoren. Huh? Ja, ze vragen om een bijdrage voor elke betoger die er voor hun deur verschijnt. Hoe meer betogers, hoe meer cash. De abortuskliniek in Pittsburg hangt ook een barometer voor het raam, zodat de demonstranten kunnen zien hoeveel geld ze helpen inzamelen.

De campagne is een succes omdat de aanpak mensen aanspreekt; een doel steunen omdat je zo enorm deugt, gaat op den duur namelijk vervelen. Met doneer-voor-een-demonstrant, of betaal-per-betoger hebben mensen het idee dat ze pro-lifers terugpakken, ze een beetje tegenspel bieden.

En wie wil dat niet bij die irritante lui die niet toestaan dat vrouwen over hun eigen lichaam beslissen? Al is de harde kern van de anti-abortus maffia wel méér dan irritant. Dit zijn mensen die standaard de persoonlijke gegevens openbaren van artsen die abortusklinieken werken, met de aansporing ze flink lastig te vallen. Met soms verschrikkelijke gevolgen zoals de moord op Dr. George Tiller in Kansas en het platbranden van de boerderij van LeRoy Carhart.

Die laatste werkt nu in een kliniek in Maryland waarvan Todd Stave, de verhuurder van het pand, óók door pro-lifers wordt gestalkt. Ze vielen zijn familie lastig en demonstreerden zelfs voor de school van zijn dochter. Of dat niet bedreigend genoeg was, begonnen betogers hem thuis – de klok rond- te bellen. Het werd zo erg dat vrienden van Stave hulp aanboden, waardoor hij het idee kreeg om de rollen om te draaien. Stave verzamelde de telefoonnummers van zijn kwelgeesten en gaf ze aan zijn vrienden om terug te bellen. Bingo! Het mooie was dat Team Stave zich niet verlaagde tot scheldpartijen, maar kalm met de mededeling belde dat het gezin Stave hen dankte voor de gebeden, maar dat ze het huurcontract met de kliniek verbraken omdat ze achter het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw staan.

Het groepje van Stave’s vrienden groeide gestaag en werd steeds ingenieuzer. Ze zochten uit waar mensen woonden en zeiden aan de telefoon dan iets als ‘gezegend zijn de bewoners van het huis in die-en-die straat’. De lastigvallers ondervonden nu aan den lijve hoe het was om op deze manier lastig gevallen te worden.

Dit groeide uit tot de Voice of Choice, een beweging die terugbelt voor iederéén die vanwege werkzaamheden wordt lastiggevallen door de anti-abortus maffia. Die terugsloeg met posters van Stave in Nazi-uniform, Holocaust slachtoffers en bloedige foetussen. In weerwil van hun geloofsovertuiging zijn de anti-abortus activisten niet het soort mensen dat de andere wang toekeert. Maar ook hun slachtoffers hebben het helemaal gehad en kiezen de aanval. De kloof tussen de twee kampen lijkt zich alleen te verdiepen.

Bronnen: Guardian, Guardian2, Jezebel & Planned Parenthood

You may also like...

, , ,

Nog geen reakties.

Laat een reaktie achter


Home