madonna tramp

Spel

Wie deed Madonna niet & wie wel?
balaklava

Rimpelloos?

Remedies tegen rimpels op een rij
Neneh Cherry

Het nieuwe 50!

Dit is het nieuwe 50: fit en fab
mirren-thumb

Hommage

Helen Mirrens borsten gaan met welverdiend pensioen

Zwarte burka weduwen (Like us!)

Er is een globalisatie van de vrouwenstrijd gaande, volgens Michelle Bachelet van de VN, in de New York Times. Women issues are world issues, stelt ze. Nooit eerder was het besef zo groot dat de participatie van vrouwen essentieel is voor vrede, democratie en duurzame ontwikkeling.

Ook in de Washington Post aandacht voor de reikwijdte van vrouwennetwerken: Wat er in 2012 veranderde was dat vrouwen zich realiseerden hoeveel macht ze kunnen uitoefenen door middel van de social media; door hun krachten te bundelen kunnen ze belangrijke veranderingen bewerkstelligen.

Zou dit besef van de kracht & het bereik van vrouwen ook in Jemen doorgedrongen zijn? Het is één van die plekken op aarde waar het godvergeten zwaar is om vrouw te zijn. Vrouwen en meisjes in Jemen staan bloot aan ernstige discriminatie, stelt het Amnesty International rapport van 2012. Illustrerend voor de ongelijkheid tussen de seksen is dat vrouwen er niet vrouwen, maar ‘zusters van mannen’ heten.

In 1999 werd 15 jaar als de minimumleeftijd om te trouwen uit het wetboek geschrapt, sindsdien is het aan de voogd om daarover te beslissen. Vrouwen worden geacht hun man te gehoorzamen; een man mag 4 vrouwen trouwen, en kan – stante pede- van zijn vrouw scheiden door een mondelinge mededeling aan haar. Het strafrecht is ook op de hand van mannen wat betreft ‘eerwraak’. Een man die zijn overspelige vrouw vermoordt, krijgt maximaal één jaar gevangenisstraf, of een boete.

Volgens de World Economic Forum’s Global Gender Gap Index in 2012, staat Jemen qua gelijkheid tussen de seksen dan ook op de allerlaatste plaats wat betreft economische, politieke, onderwijs en en gezondheidszorg-criteria.

De optimistische berichten uit de NY Times hebben Jemen vast nog niet bereikt. Er is ook nauwelijks een Jemenitische vrouw op Facebook te vinden, en Twitteren doen ze ook niet echt.

Wellicht dat de ‘zusters van mannen’ in Jemen voor een andere aanpak gekozen hebben om hun ongenoegen over hun lot te laten blijken, zo valt te lezen in het artikel: Waarom vermoorden Jemenitische vrouwen hun mannen?

Het afgelopen jaar hebben 50 vrouwen in Jemen hun man gedood, volgens het ministerie van binnenlandse zaken. Ze vergiftigden, sloegen of schoten hun man dood, al dan niet geholpen door familieleden.

Black burka widows worden de moordvrouwen in de media genoemd. Kortom: de naam voor de facebookgroep is er al!

You may also like...

, , ,

Nog geen reakties.

Laat een reaktie achter


Home