madonna tramp

Spel

Wie deed Madonna niet & wie wel?
balaklava

Rimpelloos?

Remedies tegen rimpels op een rij
Neneh Cherry

Het nieuwe 50!

Dit is het nieuwe 50: fit en fab
mirren-thumb

Hommage

Helen Mirrens borsten gaan met welverdiend pensioen

Venus en Mars kunnen niet zonder elkaar!

Ik heb het nooit zo gehad op dat hele idee van: vrouwen zijn van Venus, mannen van Mars, wat eigenlijk impliceert dat mannen en vrouwen zó van elkaar verschillen dat ze elkaars taal niet spreken en elkaar nooit zullen begrijpen. Maar sinds ik in het Haagse Mauritshuis het schilderij Venus en Mars betrapt door Vulcanus zag, vind ik het helemaal een grote onzin, want Venus en Mars waren dus stapeldol op elkaar!

Het schilderij dateert uit de renaissance, een tijd waarin veel vraag naar erotische kunst was. De elite, die bekend was met de klassieke mythologie, bestelde schilderijen waarop het seksleven van de goden en godinnen werd verbeeld. Zo werd onder de vlag van ‘de oude klassieken’ allerlei expliciet seksuele kunst gemaakt.

In de Romeinse mythologie was Venus de vrouw van de god van het vuur Vulcanus. Ze was niet gelukkig met hem (Vulcanus was geen schoonheid) en ze bedroog hem voortdurend. Vooral met de sexy Mars, god van de oorlog. Deze driehoeksverhouding tussen Venus, Mars en Vulcanus was een zeer populair thema in de renaissancekunst.

Botticelli Venus en Mars

Botticelli’s Venus en Mars

De Venus en Mars van Botticelli uit 1483 is een van de meer verhulde afbeeldingen, al is Mars duidelijk wel totaal afgemat door de vrijpartij. Op het schilderij van Tintoretto uit 1545 zien we het grappige tafereel hoe Vulcanus het bed onderzoekt op sporen van ontrouw, terwijl Mars (die Vulcanus net op tijd aan zag komen in de reflectie van zijn schild) zich schuil houdt onder de tafel (en hoopt dat het keffende hondje hem niet zal verraden). Het ging niet altijd goed, zoals dus te zien is in Joachem Wtewael’s Venus en Mars betrapt door Vulcanus (1601).

Tintoretto Venus en Mars

Tintoretto’s Venus en Mars

Wtewael: Venus en Mars betrapt door Vulcanus

Toenemend gebruik van de drukpers leidde tot het samenvoegen van woord en beeld, de klassieke thema’s werden nog explicieter, en zo ontstond de eerste pornografie. Agostino Carracci (die vaak wordt gezien als de uitvinder van de karikatuur) was zeer productief in het maken van erotische gravures, zoals de serie die hij in de jaren 1580 maakte: The Loves of the Gods. Ook daarin vinden Mars en Venus elkaar. Hoe vaak ze ook betrapt worden, en hoe onmogelijk hun liefde ook is: Venus en Mars kunnen niet zonder elkaar!

Caracci’s Mars et Venus

You may also like...

,

Nog geen reakties.

Laat een reaktie achter


Home