madonna tramp

Spel

Wie deed Madonna niet & wie wel?
balaklava

Rimpelloos?

Remedies tegen rimpels op een rij
Neneh Cherry

Het nieuwe 50!

Dit is het nieuwe 50: fit en fab
mirren-thumb

Hommage

Helen Mirrens borsten gaan met welverdiend pensioen

De vulva op pelgrimstocht

Eigenlijk dacht ik dat pelgrimstochten serieuze ondernemingen waren, waarbij enorm werd afgezien. Het blijkt echter dat de middeleeuwse pelgrim niet alleen op pad ging om boete te doen, genezing te zoeken of geloof te belijden, maar ook gewoon voor het avontuur, en als een soort vakantietripje. En, zoals dat op vakantie gaat, gebruikten sommigen de pelgrimstocht voor een liefdesavontuurtje.

Hoe we dat weten? Dit valt af te lezen uit de pelgrimsinsignes: speldjes met een afbeelding die pelgrims op hun jas of hoed droegen. En veel van die afbeeldingen waren seksueel van aard (ze zijn in grote hoeveelheden in de Nederlandse bodem gevonden).

balkje_expositie_domburg

vulva-pelgrimEr zijn erotische speldjes met vrijende paartjes en mensen die met opgetrokken benen hun geslacht tonen. Daarnaast zijn er de speldjes met geslachtsdelen in menselijke of dierlijke gedaante. Fallussen met vleugels, met benen en voeten of met klauwpoten, gekroond, of met een bel om de nek.
Ook de vulva wordt regelmatig afgebeeld; eveneens als levend wezen, zoals de vulva met pelgrimshoed, rozenkrans en pelgrimsstaf hiernaast. De vulva wordt vaak afgebeeld in samenspel met een fallus. Zo wordt een gekroonde vulva door fallusdieren rondgedragen op een draagtroon.

vulva penissen

De pelgrimsinsignes waren goedkope hebbedingetjes, een souvenir voor het thuisfront, of insigne dat een bepaalde boodschap droeg. Wat was die boodschap dan bij de erotische speldjes?

Historici denken dat het dragen ervan het teken was dat diegene wel in was voor een seksuele ontmoeting. En daarmee geven deze seksinsignes dus een hele nieuwe kijk op de middeleeuwse pelgrim.

Het wekt enige verbazing dat vrouwen klaarblijkelijk niet alleen ook op pelgrimstocht gingen, maar óók niet altijd met nobele redenen. Malcolm Jones maakt in zijn boek The Secret Middle Ages zelfs de grap dat dat de werkelijke reden was waarom vrouwen op pelgrimstocht gingen: om aan het huishouden te ontsnappen en ‘plezier te maken’. Een beetje zoals vrouwen heden ten dage naar zonnige exotische oorden afreizen, al dan niet in gezelschap van een stel vriendinnen.

Ideetje! Meiden, moeten we niet eens op pelgrimstocht?!

Bronnen: Journal of archeology & Wonders and marvels

You may also like...

,

Nog geen reakties.

Laat een reaktie achter


Home