Migraine wordt ook wel de meest voorkomende hersenziekte in Nederland genoemd. Mensen die nog nooit een migraineaanval hebben gehad, beseffen vaak niet hoe invaliderend de aandoening kan zijn. Van de ruim 2,5 miljoen Nederlanders die migraine hebben, heeft een groot deel hier maandelijks zo erg last van dat zij niet kunnen functioneren. Dit betekent een hoog ziekteverzuim, moeite om te zorgen voor het gezin of om een sociaal leven te hebben. De meeste migrainepatiënten hebben gemiddeld één á twee keer een aanval, maar dit kan ook veel vaker zijn.
Hoe herken je migraine?
We hebben allemaal wel eens hoofdpijn. Hoofdpijn en migraine zijn echter twee compleet verschillende dingen. Mensen die bekend zijn met migraine kunnen een aanval vaak voelen aankomen.
- Bij migraine zijn meestal duidelijke fases te ontdekken:
- Waarschuwingsfase: hierbij kan de patiënt zich al minder goed voelen, zonder reden somber zijn, zich anders gedragen, meer snoepen of extreem veel gapen. Deze fase is voor iedere migrainepatiënt anders. Bovendien heeft niet iedere migrainepatiënt een waarschuwing op voorhand. Het is wel goed om hier op te letten, zodat je tijdig actie kunt ondernemen voordat de hoofdpijnfase begint.
- Aura migraine: iets meer dan een kwart van de migrainepatiënten zien een aura vlak voordat de hoofdpijnfase begint.
- Hoofdpijnfase: hierbij ontstaat een ernstige, bonzende en kloppende pijn die meestal aan één kant van het hoofd zit. De aanval kan enkele uren duren, maar zonder behandeling soms ook wel dagen. Daarnaast neemt de pijn bij inspanning toe. Het verschil tussen hoofdpijn en migraine is dan ook doorgaans snel duidelijk. Waar bij hoofdpijn nog redelijk gefunctioneerd kan worden (eventueel met paracetamol), is dit bij migraine vrijwel onmogelijk.
- Laatste fase: als de pijn op z’n heftigst is, zal uiteindelijk de omslag komen. Mensen zijn op dit moment vaak zo vermoeid dat ze in een diepe slaap vallen en uiteindelijk wakker worden en de hoofdpijn voelen wegzakken. Meestal blijft er nog wel even een milde hoofdpijn over.
Behandeling migraine
Wat te doen tegen migraine? Een belangrijke vraag. Zeker als de aanvallen het dagelijks leven bemoeilijken. Gelukkig zijn er door de jaren heen veel onderzoeken gedaan naar migraine en zijn er een aantal succesvolle behandelingstechnieken ontwikkeld. De migraine zal blijvend zijn, maar er zijn wel manieren om de aanvallen sneller te beëindigen of te voorkomen.
Er zijn medicijnen die tijdens de aanval genomen kunnen worden. Niet alleen pijnstillers, maar ook triptanen. Deze kunnen worden voorgeschreven door de huisarts. Het voordeel hiervan is dat ze meestal snel werken en de aanval snel minder wordt. Als je heel veel last hebt van aanvallen en dit een belemmering vormt in het dagelijks leven, dan kan de arts ook medicijnen voorschrijven om aanvallen te voorkomen. Als er dan tóch een aanval optreedt, dan zal deze ook aanzienlijk milder en korter zijn dankz