Vrouwen

Is het nooit verlaten van jouw slaapkamer, ook wel hikikomori, een aandoening?

Is het nooit verlaten van jouw slaapkamer, ook wel hikikomori, een aandoening?
874views

Iedereen heeft dagen waarop hij of zij z’n slaapkamer niet wil verlaten. Sommige mensen kunnen hun kamer echter nooit verlaten. Waarom is dat? Is Hikikomori een aandoening?

Hikikomori, het nooit verlaten van jouw slaapkamer

Wij kennen allemaal wel eens die slechte dagen. Dagen waarop we super ongezond eten, onze slaapkamer niet willen verlaten, tenzij we naar het toilet moeten, en nergens zin in hebben. Deze dagen duren bij ons gelukkig niet lang. Toch zijn er mensen waarbij deze dagen wel lang duren. Dit wordt ook wel hikikomori genoemd. Er zijn studies geweest om erachter te komen of hikikomori een aandoening is of een gedrag dat aan te passen is. Lees dit artikel verder om erachter te komen of hikikomori inderdaad een aandoening is of een gedrag dat aan te passen is waardoor je niet meer in jouw slaapkamer wil blijven.

De oorsprong

Hikikomori kent zijn oorsprong in Japan. Naar het Nederlands vertaalt, betekent het sociale terugtrekking. Het is een neurologische sociale conditie die vooral voorkomt bij jongeren. Japan ziet dit als een syndroom dat uniek is, maar het komt overal in de wereld voor.

Wanneer Japanners falen schamen zij zich super erg en durven zij hun familie en vrienden niet meer onder ogen te komen. Hierdoor blijft vaak als enige optie over om je te verstoppen in jouw slaapkamer. Na een tijd zul je super gehecht raken aan jouw slaapkamer en wennen aan de omgeving en heb je geen behoefte meer aan mensen om jou heen.

Hikikomori en jongeren

Iedereen kan last hebben van hikikomori, zowel jong als oud. Hikikomori bij jongeren ontstaat door de druk die zij ervaren door de maatschappij. Het lijkt nu niet meer normaal om op jouw vijfentwintigste bij jouw ouders thuis te wonen, zonder een relatie en kinderen. Deze druk zorgt ervoor dat de slaapkamer van jongeren een veilige plek is aangezien zij daar geen druk ervaren. Op die plek kunnen zij hun leven leiden zonder dat ze beoordeeld worden.

Daarnaast ervaren jongeren veel druk dat zij goed moeten presteren op school en op een bepaalde leeftijd een bepaalde diploma moeten behalen. Hierdoor ervaren jongeren school niet als plezier en meer als een moetje. Daarom is het verblijven in de slaapkamer een veilige optie.

Ontstaan van Hikikomori bij ouderen

Hikikomori kan dus bij jongeren ontstaan, maar ook bij ouderen. Dit zou je misschien niet verwachten, maar toch is het zo. Ouderen beginnen hier vaak last van te krijgen wanneer zij met pensioen gaan of ontslagen worden van hun baan.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat ouderen zo moe zijn van de lange en zware werkdagen en gewoon in bed willen blijven liggen. Het kan ook zo zijn dat ouderen alleen contact hebben met mensen op hun werk en geen tot heel weinig vrienden hebben in hun privéleven. Hierdoor kan het leven eenzaam aanvoelen en is de slaapkamer een veilige plek om te verblijven om zo jouw dag te spenderen.

Hikikomori en het leven van ouderen

Hoewel veel mensen denken dat jongeren geïsoleerd leven, blijkt het toch anders te zijn. In totaal zijn er ongeveer 1 miljoen mensen die geïsoleerd leven. Een half miljoen jongeren en een half miljoen ouderen. Jongeren besteden hun tijd vaak door te gamen of op hun telefoon te zitten. Voor ouderen is dit echter vaak anders. Zij kunnen niet goed omgaan met een telefoon en hebben geen familieleden die bij hen wonen. Hierdoor zijn zij helemaal alleen en tellen ze de dagen af totdat het hun laatste dag is.

Het leven van ouderen die geïsoleerd leven, is dus misschien wat eenzamer dan jongeren die geïsoleerd leven. Echter is geïsoleerd leven, zowel door jongeren als door ouderen, een eenzaam en verschrikkelijk gebeuren.

Hikikomori is een gedrag

Uit onderzoek is gebleken dat hikikomori geen aandoening is, maar een gedrag dat aan te passen is. Het blijkt dus dat men vroeger bang was om niet genoeg contact te hebben met anderen. De technologie van tegenwoordig maakt het mogelijk om contact te onderhouden met  mensen via het internet, zonder dat jij jouw kamer moet verlaten. Zo hoef je tegenwoordig ook niet meer jouw huis te verlaten door alle bezorging mogelijkheden. Hierdoor is onze slaapkamer een veilige plek geworden. Het is moeilijk om ervoor te zorgen dat dit gedrag verandert, maar het is wel mogelijk. Stop er tijd en moeite in en zie vanzelf dat jouw slaapkamer niet meer de plek is waar jij altijd te vinden bent.

Is Hikikomori een aandoening na 6 maanden

In Japan ziet de ministerie voor volksgezondheid hikikomori na een bepaalde tijd als een psychische aandoening. Het wordt gezien als een psychische aandoening indien het langer duurt dan 6 maanden. Het moet dan ook echt gaan om mensen die weigeren hun slaapkamer te verlaten en absoluut niet willen socialiseren met andere mensen. Daarnaast moet er ook geen aanwijsbare oorzaak zijn en hebben die mensen geen idee meer hoe zij moeten socialiseren met de mensen om zich heen. Het kan voorkomen dat mensen over meer dan 10 jaar compleet geïsoleerd leven en in al die jaren tijd geen enkel persoon hebben gezien of gesproken.

102 Comments

Leave a Response