Tips

De invloed van je leeftijd op de juiste zorgverzekering

De invloed van je leeftijd op de juiste zorgverzekering
127views

Aan het einde van het jaar kun je weer zorgverzekeringen vergelijken. Idealiter kies je voor een zorgverzekering die op je wensen en situatie aansluit. Ook is het wenselijk dat de zorgverzekering betaalbaar voor je is.

De keuze voor een juiste zorgverzekering maak je dus niet zomaar. Je hebt immers de keuze uit heel veel zorgverzekeringen. Elke verzekering is weer anders qua dekking, voorwaarden en premie. Voldoende reden dus om een uitgebreide vergelijking te maken. Een vergelijking waarbij je ook goed naar je leeftijd moet kijken.

Je leeftijd is bepalend voor de premie

De overheid heeft voor de zorgverzekering een paar regels vastgesteld. Een van de regels is dat het basispakket voor iedereen gelijk is. Een andere regel is dat de premie van de polis voor iedereen gelijk is. De overheid benadrukt hierbij dat leeftijd of gezondheid geen rol mag spelen.

Toch is je leeftijd bepalend voor de premie. Hoe dat komt? Dat heeft puur met aanvullende dekkingen te maken. Naarmate je ouder wordt, loop je meer risico op bepaalde aandoeningen. Voor een zorgverzekeraar levert dit dus extra risico op. Om dit risico te dekken, vraagt men aan oudere mensen een hoger tarief voor een aanvullende dekking.

Je leeftijd is bepalend voor de flexibiliteit

Je leeftijd is dus bepalend voor de hoogte van de premie. Dit heeft geen betrekking op de basispremie, aangezien die premie voor iedereen gelijk moet zijn. Wel heeft dit forse invloed op de kosten voor een aanvullende dekking.

Wist je dat je leeftijd ook nog bepalend is voor de flexibiliteit? Dit komt onder meer doordat oudere mensen gemiddeld gezien meer specifieke zorg nodig hebben. Deze specifieke zorg wordt echter niet door alle zorgverzekeraars gedekt. Als ouder persoon heb je hierdoor de keuze uit minder zorgverzekeraars. Met andere woorden: je bent minder flexibel.

Is het krijgen van kinderen van invloed op je zorgverzekering?
Naarmate je ouder wordt, is de kans groter dat je ouder wordt. Dat is althans een stelling die gebaseerd is op de geboortecijfers en leeftijden van ouders. Als je ouder wordt (of bent), ben je verplicht om een zorgverzekering voor je kind af te sluiten. Je kunt dit bijvoorbeeld in de vorm van een gezin zorgverzekering doen.

Dit is een verzekering die je voor het gehele gezin afsluit. De verzekering kinderen komt op de zorgpolis erbij, waarvoor je niets extra’s hoeft te betalen. Wel is het zo dat je kinderen exact dezelfde dekking hebben. Je zou hierdoor even goed na kunnen gaan of je kind beter bij jou of bij je partner op de zorgpolis kan komen.

Het krijgen van kinderen heeft niet zozeer met je leeftijd te maken. Wel kan het krijgen van kinderen bepalend zijn voor de juiste zorgverzekering voor het komende jaar.

Lastiger vergelijken voor senioren

Dit is geen vast gegeven, maar op latere leeftijd kan het lastiger zijn om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat een senior de technologie niet begrijpt. Of geen weet van de juiste vergelijkingswebsites heeft.