TipsVrouwenVrouwenzaken

Pruik dragen? De voor- en nadelen op een rij

Pruik dragen
1.39Kviews

Er kunnen verschillende redenen zijn om een pruik te dragen. Voor sommige mensen is het een moeilijk proces en gaat er een verdrietig verhaal schuil achter de reden voor het dragen van een pruik. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door een bepaalde ziekte last hebt van haaruitval. Maar een pruik kan ook een uitkomst bieden wanneer je erg dun haar hebt of last hebt van huidproblemen. Wat de reden ook is: het kan voelen als een grote stap. Daarom zetten we in dit artikel de voor- en nadelen van het dragen van een pruik op een rij.

Kosten van de pruik

Een nadeel aan het dragen van een pruik is dat ze niet goedkoop zijn. Er zijn echter pruiken te vinden in verschillende gradaties. Standaard synthetische pruiken beginnen al vanaf 600 euro. Maar pruiken van echt haar kunnen al gauw een paar duizend euro kosten. Een pruik van Europees haar van 20 centimeter lang kost al gauw 3000 euro. Voor 30 centimeter is dat al zo’n 3800 euro. Een pruik die perfect op maat gemaakt is kost nog eens bijna 1000 euro extra. Je kunt wel zeggen dat de prijs van een pruik het grootste nadeel is.

Verschil in materiaal

Het dragen van een pruik kent verder maar weinig nadelen. In feite is het voor heel veel mensen een uitkomst, en kunnen pruiken het leven een stuk aangenamer maken door de drager meer zelfvertrouwen te geven. De weinige nadelen die aan het dragen van een pruik zitten, hebben te maken met het verschil in materiaal. Je kunt kiezen voor een synthetische pruik die niet gemaakt is van echt haar. Deze zijn vaak dus wat goedkoper. Kies je voor een pruik van echt haar, dan is deze handgemaakt en kosten ze dus ook meer geld. Naast de prijs is het nadeel aan pruiken van echt haar ook dat het, net zoals het eigen haar, reageert op weersomstandigheden en wassen onder de douche. Het kan bijvoorbeeld gaan kroezen bij vochtig weer, en na het wassen moet het haar opnieuw worden gestyled of gekruld.

Permanent dragen

Waarom zou je dan toch overwegen een pruik van echt haar te dragen en niet een pruik van synthetisch materiaal? Pruiken van echt haar kun je permanent dragen. Bij een chronische ziekte, waardoor je altijd last hebt van haarverlies, kan dat een uitkomst zijn. Je kunt er bijvoorbeeld mee zwemmen en slapen – alsof het je eigen haar is. Dat is bij een synthetische pruik net wat lastiger, omdat deze eerder slijten. Verder kunnen beide soorten materiaal net zoals gewoon haar gedragen worden bij het zwemmen, douchen en het slapen.

Haarkleuren

Dames pruiken zijn er in alle kleuren. Ze zijn dus ook ideaal voor iemand die graag eens een andere kleur haar wil proberen, of wanneer ze onderdeel zijn van bijvoorbeeld theater- of showkostuums. Grijze pruiken zijn wel wat lastiger te vinden – zeker van echt haar – omdat er minder grijze haren beschikbaar zijn. Ook hele lichtblonde haarkleuren zijn lastiger te vinden omdat deze haren snel beschadigen.

Ga naar een specialist

Pruiken zijn echt in alle soorten en maten verkrijgbaar. Gelukkig maar, want ze zorgen ervoor dat heel veel mensen een stuk aangenamer kunnen leven. Het nadeel van het dragen van een pruik zit vooral in de kosten. Verder is het goed uitzoeken wat voor materiaal er bij jouw wensen past: natuurlijk haar of synthetisch haar. Beide opties brengen voor- en nadelen met zich mee. Ga vooral in gesprek met een specialist om uit te vinden wat er het beste bij jou past.

54 Comments

Leave a Response