Tips

Begrijpen wanneer het tijd is om te stoppen met alcohol drinken

677views

Alcohol drinken kan plezierig zijn en een belangrijk onderdeel van het socialiseren, maar het kan echter ook een probleem worden. Om te weten wanneer het tijd is om te stoppen met het drinken van alcohol moet je de signalen begrijpen die erop wijzen dat je een probleem hebt. In deze blog bespreekt Connection SGGZ hoe je tekenen van overmatig drinken en mogelijke verslaving kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om te stoppen met drinken. 

Waarschuwingstekens van overmatig drinken 

Overmatig drinken wordt gedefinieerd als vijf of meer drankjes per gelegenheid voor mannen en vier of meer drankjes per gelegenheid voor vrouwen. Hoewel af en toe teveel drinken wel eens kan voorkomen, kan het als het vaak gebeurt een teken zijn dat het drinken problematisch is geworden. Let hierbij voornamelijk op de volgende waarschuwingssignalen: 

– Alleen of in het geheim drinken 

– Te veel geld uitgeven aan alcohol 

– Liegen over je drinkgewoonten 

– Alcohol gebruiken om met stress of andere problemen in je leven om te gaan 

– Verbergen van alcohol op verschillende plaatsen in huis 

– Overslaan van verplichtingen zoals werk of school vanwege katers 

– Smoesjes verzinnen waarom je niet kunt stoppen met drinken 

– Black-outs krijgen door te veel drinken en vergeten wat er is gebeurd terwijl je dronken was – Verantwoordelijkheden verwaarlozen vanwege het drinken 

– Blijven drinken; zelfs als het lichamelijke schade veroorzaakt (bv. leverschade) 

Als één van deze waarschuwingssignalen je bekend in de oren klinkt, dan is het tijd om te overwegen te stoppen met alcoholische dranken. Als je je zorgen maakt over jezelf of iemand anders die dit gedrag vertoont, dan kan het zoeken naar professionele hulp noodzakelijk zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat eenmalig overmatig drinken niet altijd leidt tot verslaving; als het vaker gebeurd en dit echter onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstige gevolgen. 

Stappen die je kunt nemen om te stoppen met drinken 

Zodra je de waarschuwingssignalen hebt herkend, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om helemaal te stoppen met alcohol. Deze omvatten:   

– Een eerlijke beoordeling maken van je relatie met alcohol 

– Realistische doelen stellen voor het stoppen met alcohol en je daaraan houden 

– Steun zoeken bij familie en vrienden 

– Naar een therapeut gaan voor hulp bij psychische problemen zoals depressie en angst die kunnen bijdragen aan overmatig drinken 

– Lid worden van steungroepen zoals de AA of de Jellinek die nuttige hulpmiddelen bieden zoals hulpprogramma’s en online bijeenkomsten

– Omgevingen vermijden waar buitensporige hoeveelheden alcohol aanwezig zijn. 

Het nemen van deze stappen zal je op weg helpen bij het succesvol en voorgoed stoppen met alcoholische dranken. Onthoud echter dat stoppen niet gemakkelijk is. Het vergt toewijding en hard werken, maar zal uiteindelijk op de lange termijn positieve resultaten opleveren. 

85 Comments

Leave a Response