Body & Soul

Leg je wensen en beslissingen vast in een wilsverklaring

Leg je wensen en beslissingen vast in een wilsverklaring
863views

Een wilsverklaring is een document waarin je jouw wensen en beslissingen vastlegt voor situaties waarin je zelf niet meer in staat bent om te communiceren. In deze blog gaan we dieper in op het belang van een wilsverklaring, hoe het werkt en waarom het waardevol kan zijn voor het vastleggen van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren. Het is een waardevol document dat zelfbeschikking, keuzevrijheid en gemoedsrust biedt voor mensen die hun medische voorkeuren willen vastleggen. Het respecteert jouw autonomie en voorkomt conflicten door duidelijkheid te verschaffen aan zorgverleners en naasten. Het opstellen van een dergelijk document is een belangrijke stap in het plannen van jouw medische zorg en het waarborgen van jouw wensen in situaties waarin je zelf niet in staat bent om te beslissen.

Zelfbeschikking en zorgvuldige planning

Een belangrijk voordeel van een wilsverklaring is het aspect van zelfbeschikking. Het stelt jou in staat om zelf te bepalen welke medische behandelingen je wel of niet wenst te ontvangen in geval van wilsonbekwaamheid. Dit kan betrekking hebben op onder andere levensverlengende behandelingen, reanimatie, pijnbestrijding en meer. Door het opstellen van een overeenkomst kun je zorgvuldig jouw medische voorkeuren vastleggen, zodat deze gerespecteerd worden, zelfs als je niet in staat bent om jouw wensen mondeling kenbaar te maken. Het biedt gemoedsrust in de wetenschap dat jouw voorkeuren worden gerespecteerd in situaties waarin je zelf geen beslissingen meer kunt nemen.

Keuzevrijheid en respect voor autonomie met wilsverklaring

Een wilsverklaring is gebaseerd op het principe van keuzevrijheid en respect voor autonomie. Het geeft jou de vrijheid om te kiezen welke medische interventies wel of niet moeten plaatsvinden in bepaalde omstandigheden. Het respecteert jouw recht om beslissingen te nemen over jouw eigen lichaam en gezondheid, zelfs als je niet in staat bent om dit op dat moment te uiten. Dit document biedt ook duidelijkheid aan zorgverleners en naasten, waardoor zij jouw wensen kunnen respecteren en handelen in overeenstemming met jouw voorkeuren, zelfs als je niet meer in staat bent om zelf beslissingen te nemen.

Gemoedsrust en minder kans op conflicten

Een wilsverklaring kan ook gemoedsrust geven aan zowel jou als jouw dierbaren. Het voorkomt mogelijk moeilijke situaties en conflicten tussen familieleden of zorgverleners over wat de beste keuze zou zijn in jouw situatie. Het document biedt helderheid en voorkomt dat jouw naasten voor moeilijke keuzes komen te staan zonder te weten wat jouw voorkeuren zijn. Het opstellen van een overeenkomst kan de emotionele last voor jouw naasten verminderen, omdat zij zich gesteund voelen door jouw vastgelegde wensen en niet voor onzekere keuzes hoeven te staan in stressvolle situaties.

Periodieke heroverweging van een wilsverklaring

Het opstellen van een wilsverklaring brengt ook het belang van bewustzijn over medische voorkeuren onder de aandacht. Het moedigt mensen aan om na te denken over hun wensen en voorkeuren voor medische zorg en deze vast te leggen in een document. Het is belangrijk om te benadrukken dat een dergelijke verklaring niet statisch is, het kan en moet regelmatig heroverwogen worden. Veranderingen in gezondheidstoestand, levensfase of persoonlijke voorkeuren kunnen een herziening rechtvaardigen om ervoor te zorgen dat het document altijd actueel en in lijn is met jouw huidige wensen. Lees hier meer over een euthanasieverklaring.