TipsVrouwen

Hoe keuken verlichten?

Hoe keuken verlichten
1.1Kviews

De keuken is een belangrijke plek in huis. Het is niet alleen een werkplek waarbij goede verlichting belangrijk is, maar de keuken is ook een ontmoetingsplek waar het gehele huishouden bij elkaar komt. Het mag er dus gerust gezellig uitzien. Licht speelt een belangrijke rol om een ruimte gezelliger te maken en daarover willen we het graag over hebben in dit blog. 

Drie verlichtingstype

In de keuken wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten lichtbronnen om zo de keuken in elke situatie optimaal te verlichtingen. De soorten lichtbronnen die je kan tegenkomen zijn algemene verlichting, sfeerverlichting en taakverlichting.

Algemene verlichting

De algemene verlichting in de keuken wordt vaak als basis gezien in het verlichten van iedere kamer en dus ook de keuken. Dit lichtpunt zit meestal zo centraal mogelijk gepositioneerd in de ruimte om er zo voor te zorgen dat de gehele ruimte ook profiteert van de verlichting. Veel gebruikte armaturen voor algemene verlichting zijn o.a. in- of opbouwspots of normale traditionele verlichtingsarmaturen.

Sfeerverlichting

Zoals hierboven al even besproken, wordt de keuken ook steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden en wordt hier vaak samengekomen. Door het gebruik van sfeerverlichting in de vorm van dimbare spots kan je op een eenvoudige manier sfeer toevoegen aan de ruimte.

Taakverlichting

Taakverlichting is verlichting die je gebruikt bij het uitvoeren van een bepaalde taken. Denk bijvoorbeeld aan verlichting onder de kastjes in de keuken, de verlichting boven een werkruimte, een leeslamp bij een fauteuil of een bureaulamp op een tafel.

Verlichting onder hangkasten

Is je keuken voorzien van hangkasten boven het aanrecht? Dan is het wellicht een goed idee om verlichtingspunten te plaatsen onder deze kasten. Zo kan je op een fijne manier te werk gaan en voorkom je schaduw op het werkvlak.

Overige tips bij het kiezen van keukenverlichting

–        Probeer te werken met richtbare verlichting, zo kan waar nodig is altijd extra licht worden gecreëerd.

–        Probeer waar mogelijk is om schakelaars van verschillende lichtbronnen bij elkaar te plaatsen. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar en bespaar je jezelf een marathon door de keuken.

–        Wat je niet vaak ziet zijn hanglampen in keukens omdat dit vaak lastig te combineren met een keukentafel of kookeiland. Echter, als je een hoog plafond hebt, kan je met een hanglamp wel een hele andere sfeer creëren in de keuken. Zeker de moeite waard om hierover na te denken. 

Leave a Response