Body & Soul

Vind jouw perfecte yogamat: jouw gids voor de juiste keuze

241views

Yoga doen op een tapijt of zeil kan frustrerend zijn. Je stabiliteit is weg, balans vinden is lastig en je glijdt alle kanten op. Gelukkig biedt de juiste yogamat de oplossing. Maar hoe kies je nou de perfecte mat? Hier is een handige gids om je te helpen de ideale yogamat te vinden die past bij jouw yoga practice.

1. PVC yogamatten: licht en duurzaam

De meest gangbare yogamatten zijn van PVC. Ze zijn sticky, licht, duurzaam en makkelijk op te rollen. Luxere versies, zoals de Manduka Prolite en Pro, hebben een versterkend weefsel binnenin om scheuren te voorkomen. PVC matten zijn super slijtvast en makkelijk in onderhoud. Sommige hebben zelfs een levenslange garantie!

2. TPE yogamatten: zacht en eco-vriendelijk

TPE is een nieuwere kunststof die vaak wordt gebruikt voor yogamatten. Deze ‘ecomatten’ zijn biologisch afbreekbaar, zacht en superlicht. Perfect voor rustigere yoga zoals Yin yoga of Hatha yoga.

3. Natuurrubber yogamatten: top grip en comfort

Eco-yogamatten van natuurrubber bieden de beste grip, zelfs als je zweet. Ze zijn comfortabel voor je gewrichten, maar iets zwaarder dan PVC. Natuurrubber is minder slijtvast en vergt meer onderhoud, maar heeft een uniek karakter dat veel yogi’s waarderen.

4. Yoga mat van kurk: ideaal voor intense yoga

Een yoga mat kurk, gemaakt van hoogwaardig organisch kurk en natuurrubber, biedt een stevige ondergrond met optimale grip. Ideaal voor zweterige sessies zoals Hot Yoga of Bikram Yoga. Kurk is antibacterieel, weert schimmel, en je hoeft de mat nooit in de wasmachine te wassen.

5. Yogamat diktes: vind jouw comfort

De standaarddikte van een yogamat is ongeveer 4 mm. Dat is dik genoeg voor comfort en dun genoeg om makkelijk mee te nemen. Maar voor extra ondersteuning, kijk eens naar yogamatten van 5, 6 of 8 mm dik, zoals een yogamat 6 mm. Deze matten zijn vooral fijn als je gevoelige gewrichten hebt of wat zwaarder bent. Ze bieden een stabiele basis die niet verschuift, zelfs niet bij springen!

Conclusie

Het kiezen van de juiste yogamat kan je yoga practice enorm verrijken. Of je nu gaat voor PVC, TPE, natuurrubber of een yoga mat kurk, elke mat heeft zijn eigen voordelen. En vergeet niet de dikte: een yogamat van 6 mm kan net die extra steun geven die je nodig hebt. Kies de mat die het beste past bij jouw stijl en geniet van elke sessie!