VrouwenVrouwenzaken

Wat is de invloed van de overgang op het vrouwelijk lichaam?

Wat is de invloed van de overgang op het vrouwelijk lichaam?
317views

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw waarin haar menstruaties permanent stoppen en ze niet langer vruchtbaar is. Deze periode wordt gekenmerkt door een reeks van hormonale veranderingen die diverse effecten op het lichaam kunnen hebben.

Veranderingen in de hormoonhuishouding

Tijdens de overgang neemt de productie van het hormoon oestrogeen en progesteron aanzienlijk af. Dit leidt tot onregelmatige menstruaties en tot een algehele verandering in de hormoonhuishouding. Juist deze verandering zorgt voor tal van andere klachten, waaronder de stemmingswisselingen.

De eierstokken maken bovengenoemde hormonen steeds minder aan. Uiteindelijk leidt dit tot de allerlaatste menstruatie van een vrouw. Officieel begint de overgang vanaf dat moment. Tot aan dit moment is er dus al serieuze sprake van veranderingen in de hormoonhuishouding van een vrouw.

Aanzienlijke mindere nachtrust

Veel vrouwen die in de overgang zitten, ervaren slaapproblemen. Ze komen moeilijker in slaap, slapen minder diep of ze liggen ’s nachts urenlang wakker. Het lastige is dat een vrouw hier weinig invloed op uit kan oefenen. Een vrouw is als het ware overgeleverd aan de veranderingen in haar eigen lichaam.

Deze mindere nachtrust brengt talloze gevolgen met zich mee. Een vrouw voelt zich mogelijk lamlendig, heeft een stuk minder energie en kan ook geprikkelder raken. Een mindere nachtrust breekt uiteindelijk elk mens op. Deze klachten hebben dus niet een-op-een met de overgang te maken.

Veranderingen in de huidtextuur

Het vrouwelijk lichaam ondergaat tijdens de overgang talloze veranderingen. Een van de voornaamste veranderingen is in de huidtextuur terug te vinden. De huidtextuur wordt steeds slapper, waardoor de huid een stuk gevoeliger wordt. Dit uit zich onder meer in de vorming van lijntjes en rimpels. 


Zijn er mogelijkheden om deze veranderingen in de huidtextuur tegen te houden? Nee, dit is een volledig natuurlijk proces. Wel kun je tijdens dit natuurlijke proces de huid optimaal verzorgen. Dit doe je met de producten uit de Neovadiol lijn. Met deze producten verminder je onder meer de zichtbaarheid van pigmentvlekken en rimpels. Neem bijvoorbeeld de NEOVADIOL TIJDENS DE OVERGANG VERSTEVIGENDE EN LIFTENDE – DAGCRÈME
Om je huid optimaal te verzorgen tijdens de overgang. 

Veranderingen in de lichaamsbouw

Tijdens de overgang verandert het vrouwelijke lichaam op meerdere vlakken. Zo ervaren veel vrouwen ook een aanzienlijke verandering in de lichaamsbouw. Veel vrouwen komen tijdens de overgang aan, waarbij met name de taille uitzet. Een ander opvallend gevolg is de afname van spiermassa en de toename van vetmassa. Dit uit zich op de weegschaal dan ook in een hoger lichaamsgewicht. Spijtig genoeg is dit iets waar je als vrouw weinig invloed op uit kunt oefenen.

Pijnlijke delen in het lichaam

Tijdens de overgang krijg je ook last van pijnlijke delen in het lichaam. Onder meer de vagina is tijdens de overgang extreem gevoelig. Ook kun je last van je urinewegen krijgen, waardoor je sneller last van urineweginfecties krijgt. Dit brengt uiteraard ook een pijnlijk gevoel met zich mee.

De invloed van de overgang op het vrouwelijk lichaam is dus groot. Tegelijkertijd is de exacte invloed van vrouw tot vrouw verschillend; niet elk vrouwelijk lichaam reageert hier hetzelfde op.