TipsVrouwenzaken

Bijna afgestudeerd? Lees deze tips!

Bijna afgestudeerd
1.31Kviews

Het einde is eindelijk in zicht. Je kan je studentenleventje vaarwel zwaaien. Jouw diploma heb je bijna op zak en het werkleven kan beginnen. Dit kan een spannende tijd zijn voor veel studenten. Je gaat je eerste (starters)functie tegemoet. Gelukkig ben je niet de eerste die deze periode moet doorstaan – en ook zeker niet de laatste. Om deze situatie wat makkelijker te maken hebben wij de volgende tips voor jou op een rijtje gezet!

1.    Welk bedrijf past bij jou?

Als wij aan studenten vragen bij wat voor bedrijf zij het liefst zouden werken zijn dit vaak grote multinationals. Het klinkt dan ook het meest betrouwbaar: onderaan de ladder beginnen bij een groot en erkend bedrijf dat iedereen kent. Vanuit hieruit willen zij zich omhoog werken naar een gewenste positie op hun niveau. Hier is natuurlijk niks mis mee, maar vraag jezelf wel af: past dit bij mij? Misschien begin jij wel liever bij een kleiner bedrijf of een start up. Hier groei je met het bedrijf mee en zal je waarschijnlijk eerder een functie met hoge verantwoordelijkheid krijgen. Ook kan je hier veel leren als jij bijvoorbeeld in de toekomst een eigen bedrijf wil opzetten. Alles is mogelijk, maar bedenk goed wat jij echt wil. Je moet er namelijk nog wel een jaartje of 50 tegenaan.

2.    Fouten maken hoort erbij

Het is logisch dat je bang bent om fouten te maken, zeker als het gaat om je eerste echte baan. Probeer deze gedachte aan de kant te zetten. Fouten maken is menselijk. Je leert hier niet alleen van, het is ook een ontwikkelingsproces die zorgt dat jij sterker terug komt. Wees dus niet bang om fouten te maken en probeer het als een leerproces te zien.

3.    Gebruik je netwerk

Misschien heb je wel vaker gehoord van het fenomeen netwerken. Onwijs handig, maar ook onwijs spannend. Echter is dit vaak wel de manier om aan een baan te komen die jij echt leuk vindt. Wees niet bang om vrienden en kennissen te vragen naar hun bedrijven of hun persoonlijke netwerk. Je zult zien dat mensen het leuk vinden om anderen te helpen. Heb je zelf geen groot netwerk? Niet getreurd! Er zijn genoeg carrière evenementen die je kunt bijwonen. Word je uitgenodigd voor een netwerkborrel? Zeg dan altijd ja. Je weet nooit wat je daar tegenkomt. Misschien ontmoet jij daar wel je toekomstige collega’s.

4.    Geloof in jezelf

Weet jij precies wat jij wil gaan doen? Twijfel dan niet aan jezelf en ga volledig voor jouw droombaan. Zelfvertrouwen is één van de belangrijkste eigenschappen die je nodig hebt bij het vinden van een baan. Recruiters en opdrachtgevers zullen het waarderen wanneer jij in jezelf gelooft. Vaak zijn bedrijven juist op zoek naar starters. Zij hebben hun diploma net op zak, hebben werkervaring opgedaan tijdens hun studie en zijn gemotiveerd om hun kennis te delen met een bedrijf.

Vind je het moeilijk om een baan te vinden? Of weet je nog niet precies wat je wil? Neem eens contact op met een uitzendbureau. XL Studenten Uitzendbureau is bijvoorbeeld gespecialiseerd in startersfuncties. Zo heb jij binnen no-time een baan die bij je past!

56 Comments

  1. Wow, superb blog structure! How lengthy have you ever been blogging for?
    you made blogging look easy. The whole look of your
    website is fantastic, let alone the content! You can see
    similar here e-commerce

Leave a Response