Tips

De meest voorkomende SOA van Nederland

soa
469views

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer 60.000 mensen last van chlamydia. Uiteraard zijn dit alleen de mensen die een chlamydia test hebben gedaan. De SOA komt het meest voor bij mensen onder de 25, deze vallen dan ook in de risicogroep en hebben een verhoogde kans de geslachtsziekte op te lopen.

Denk je dat je last hebt van chlamydia of een andere seksueel overdraagbare aandoening? Laat je dan testen! Chlamydia is goed te behandelen, maar er moet wel gehandeld worden. Een SOA gaat nooit uit zichzelf weg, dat geldt ook voor chlamydia. De chlamydia test is bij de huisarts af te nemen, bij de GGD, maar ook een Chlamydia zelftester is een optie.

De chlamydia test en de SOA zelftest

De SOA zelftest is een manier om volledig veilig en anoniem een betrouwbaar resultaat te krijgen als het gaat om jouw SOA test. Je snel een monster afnemen bij je zelf aan de hand van de simpele uitleg die bij de zelftest geleverd wordt. Hierna stuur je het monster dat je hebt afgenomen op naar een LESA laboratorium, met de retourenvelop in het zelftest pakket. Binnen enkele dagen zul je de uitslag van jouw SOA test ontvangen, waar de chlamydia test een deel van uitmaakt. De SOA zelftest onderzoekt jouw monster op alle veel voorkomende SOA’s.

Hoe herken ik chlamydia?

Chlamydia heeft niet altijd klachten, wat geldt voor meer geslachtsziekten. Helaas weet je daarom soms niet of je een SOA hebt. Natuurlijk kun je wel bedenken of je onveilige seks hebt gehad en of dat wellicht een reden is om een test te laten doen. Een SOA is bijna altijd goed te behandelen, waardoor testen altijd een goed idee is, zeker bij twijfel.

Klachten van chlamydia zijn bij mannen en vrouwen vaak verschillend. Bij zowel mannen als vrouwen kan chlamydia zorgen voor een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen. Voor vrouwen kan het gebeuren dat bloed uit de vagina komt zonder ongesteld te zijn.

Verergering van klachten

De kans dat de klachten erger worden bij chlamydia is niet groot. Toch is het belangrijk om het te herkennen en te behandelen. Het kan voorkomen dat klachten erger worden en als vrouw zou je minder vruchtbaar kunnen worden. Hoewel dit bijna nooit gebeurt is dit een risico dat niemand wil nemen. Daarbij kun je ook zonder klachten de geslachtsziekte overdragen.

Het medicijn voor deze SOA is simpel: antibiotica. Chlamydia is een bacteriële ziekte en is in de meeste gevallen simpel op te lossen met een antibioticakuur.

Leave a Response