Tips

Het belang van een goede ziektekostenverzekering

Paraplu
70views

Of je nou jong, oud, ziek of gezond bent. We hebben allemaal zorg nodig. Daarom is het in Nederland verplicht om een ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit is verplicht gesteld, om mensen te beschermen tegen ziektekosten die ze niet kunnen betalen. Een verplichte ziektekostenverzekering houdt in dat je in ieder geval een basisverzekering moet afsluiten. Zo ben je verzekerd voor alles dat onder de basisverzekering valt. Maar hoe ziet het verder? Wat als je nog veel meer zorg nodig hebt? In dit artikel zetten we alles over ziektekostenverzekeringen op een rijtje. 

Welke ziektekostenverzekeringen zijn er allemaal?

Nou dat zijn er nogal wat. En dat is met goede reden. Voor iedereen is er een ziektekostenverzekering op maat. We zijn namelijk allemaal anders en hebben dan ook allemaal net weer andere zorg nodig. De een heeft wekelijks zorg nodig en de ander misschien niet eens elk halfjaar. Je leeftijd en gezondheid creëren natuurlijk voor onderlinge verschillen, maar ook aandoeningen of de gesteldheid van bepaalde delen van het lichaam of van je geest spelen een rol bij de mate waarin je zorg nodig hebt. Voor mensen die een gemiddelde hoeveelheid zorg nodig hebben bestaat de basisverzekering. Met deze verzekering kun je vergoedingen krijgen voor een soort standaard zorgpakket, maar in werkelijkheid is het eigenlijk meer een soort minimale zorgverzekering die je nodig hebt. Veel mensen nemen aanvullende zorgverzekeringen op basis van hun zorgbehoeftes.

Wat zijn aanvullende zorgverzekeringen?

We hebben allemaal andere zorgbehoeftes. Veel mensen hebben extra zorg nodig voor bijvoorbeeld hun tanden. Zo hebben sommige mensen vaak gaatjes in hun tanden. Een basisverzekering dekt meestal geen of maar een klein gedeelte van de tandartskosten. Daarom kun je een aanvullende tandartsverzekering afsluiten die hoge tandartskosten dekt. Zo ben je goed verzekerd voor de tandartszorg die je nodig hebt. Naast aanvullende tandartsverzekeringen, heb je ook aanvullende fysiotherapie zorgverzekeringen. Omdat een basisverzekering over het algemeen maar een gedeelte van de kosten van fysiotherapie dekt, kun je deze aanvullende zorgverzekering afsluiten. Wanneer je een langdurige blessure hebt, is het natuurlijk fijn om zo vaak als je wilt naar de fysio te gaan. Wanneer je weinig tandartskosten maakt in het jaar of bijna nooit naar de fysiotherapeut gaat, kun je het gewoon bij basisverzekeringen houden. 

Kies de ziektekostenverzekering die bij jou past

Door zorgverzekeraars en ziektekostenverzekeringen met elkaar te vergelijken kun je al snel de verschillen herkennen. Ga vooral opzoek naar de zorg die nu of in de nabije toekomst bij jouw zorgbehoeftes passen. Je kunt namelijk ieder jaar van ziektekostenverzekering veranderen. Dat heet overstappen. Ook kun je je ziektekostenverzekering aanpassen naar meer of minder vergoedingen. Dit kan vaak pas aan het eind van het jaar voor een bepaalde periode. Het is daarom verstandig om altijd richting het eind van het jaar even opnieuw te kijken naar de ziektekostenverzekering die je hebt afgesloten en op deze nog steeds bij jou past of aansluit bij de zorgbehoeftes die je het aankomende jaar verwacht te hebben.