Tips

Welk dekbed past het best bij mij?

Dekbed
1.42Kviews

Een nieuw dekbed kiezen is geen gemakkelijke opgave. Dit komt voornamelijk doordat het aanbod door de jaren heen aanzienlijk gegroeid is. Dekbedden verschillen allereerst in afmetingen van elkaar. We kennen dekbedden voor één en twee personen, maar ook deze verschillen onderling weer van elkaar in grootte. En dan hebben we het nog niet eens over de vulling gehad. Dekbedden worden tegenwoordig met verschillende materialen gevuld. Kies daarom nooit lukraak een dekbed uit. Indien je dit wel doet, is de kans groot dat je de verkeerde keuze maakt. Om dit te voorkomen, helpen wij jou hier een dekbed te vinden dat bij jou past.


Soort dekbed


We beginnen met het bepalen van het soort dekbed waarnaar jij op zoek bent. In dit geval doelen we niet op een eenpersoons of tweepersoons dekbed, maar op de dikte. De meeste Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuw dekbed, kiezen tegenwoordig voor een 4 seizoenen dekbed. De naam zegt het al, maar dit dekbed kun je in de lente, zomer, herfst en winter gebruiken. Een 4 seizoenen dekbed is namelijk opgebouwd uit verschillende lagen. De lagen kun je aan elkaar maken, waardoor je zelf bepaalt hoe dik jouw dekbed is.

Er zijn mensen die eigenlijk alleen in de winter maar onder een dekbed slapen. In dat geval is het wat overdreven om een dekbed voor 4 seizoenen te kopen. Gelukkig is er ook een andere optie, want je kunt ook kiezen voor een winterdekbed. In tegenstelling tot een 4 seizoenen dekbed bestaat dit dekbed uit slechts één laag. In de winter is zo’n dekbed ideaal, maar in de andere drie seizoenen is een winterdekbed vermoedelijk té warm.

Welke vulling?
Weet je inmiddels welk soort dekbed het wordt? Dan ben je er nog niet. Nee, want je moet ook een vulling kiezen. Voor wat betreft de vulling van een deken heb je tegenwoordig veel te kiezen. Zo worden dekbedden onder meer gevuld met katoen, dons, wol of synthetisch materiaal. Hieronder lichten we de verschillende vullingen kort toe.

– Katoen
Een dekbed met een katoenen vulling is ideaal voor mensen die het snel (te) warm hebben in bed en/of veel zweten. Katoen reguleert het vocht namelijk goed. Je kunt dit dekbed wassen in de wasmachine.

– Dons
Voor de vulling van een donzen dekbed wordt eenden- of ganzendons gebruikt. Dit zijn lichte materialen, waardoor je niet merkt dat het dekbed op jou rust. De grootste voordelen van een dekbed met deze vulling zijn de hoge isolatiewaarde en goede vochtregulatie.

– Wol
Een wollen dekbed is zwaarder dan de meeste andere vullingen. Wol heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor je het ‘s winters niet snel koud hebt. In de zomer is dit materiaal wel minder koel dan bijvoorbeeld dons.

– Synthetisch
Synthetische dekbedden zijn relatief goedkoop, wat ze aantrekkelijk maakt. Ze hebben helaas wel een slechte vochtregulatie, waardoor deze vulling niet geschikt is voor mensen die veel transpireren. Je kunt het dekbed wel zelf wassen.

Leave a Response