Vrouwen

Waarom We Niet Genoeg Krijgen van Fat Biking

1000views

Je hebt ze waarschijnlijk al gezien op trails of fietspaden: Uitgerust met brede banden, tussen 4″ en 5″, maken fat bikes zeker indruk. De meeste fietsers rijden erop tijdens besneeuwde omstandigheden of in het zand; ze rijden met een lage bandenspanning en zweven op oppervlakken waar normale mountainbike-, cross- of wegbanden zouden wegzakken. En als je ergens woont waar vaak sneeuw valt, kan je met een fat bike de hele winter in een goede fietsconditie blijven.

Anders gezegd, ze zijn niet zomaar een tijdelijke trend. Hier zijn zes dingen die je moet weten over deze vette rijstijl – en waarom we ervan houden.

Fat Bikes Zorgen Dat Je Snel Je Fitness Doelstellingen Bereikt.

Fit blijven in de winter is moeilijk, maar fat bikes maken lichaamsbeweging in de buitenlucht mogelijk. En dat is niet alles, ze zorgen ook voor een pittige training. Op een fat bike verbrand je tot 1.500 calorieën per uur in normale omstandigheden – echt waar. Maar je herstelt er ook sneller van dan wanneer je een uur zou gaan hardlopen.

 “Omdat je geen gewicht hoeft te dragen, is de hersteltijd korter, ondanks de balans en spierkracht die het vereist,” aldus Andrew Gardiner, voormalig hoofd Nordic Ski Coach van Middlebury College.

Als je geïnteresseerd bent in cross-training, raadt Gardner het fietsen met je fat bike aan als cooldown voor het langlaufen. In veel langlaufgebieden worden fat bikes verhuurd, zegt hij.

Zie fat bikes echter niet alleen als krachtpatsers voor de winter. Hoewel eigenaren van een fat bike gemiddeld 76 dagen per jaar op hun fat bike zitten, vinden sommige rijders de stabiliteit en vering van dikke banden zo fijn dat  ze er het hele jaar op fietsen. En sommige fat bikes zijn geschikt voor meerdere wielmaten, wat betekent dat je er een velg met dunnere banden op kan monteren voor singletracks in de zomer.

Het is alsof je tegelijkertijd op een fiets en een paard rijdt

Ooit gehoord van de Q-factor? Dat is de afstand tussen de punten waar de pedalen op de crankarmen van een fiets zijn bevestigd, en deze kan bij een fat bike een stuk groter zijn, aangezien er ruimte nodig is voor brede banden en zwaardere winterschoenen. De grotere Q-factor zorgt voor een uniek gevoel tijdens het fietsen dat je bij geen enkele andere fiets zal vinden.

“Voor de trapfrequentie van een recreatieve fietser, die vaak met platte sneeuwschoenen fiets, is er niets aan de hand,” zegt Chris Cocalis, voorzitter van Pivot Cycles. “Echter, zeer brede crankstellen, en dus een grote Q-factor, kunnen knie- en heupproblemen veroorzaken bij gebruik van klikpedalen.”

Cocalis vermeldt ook dit: “Een optimale Q-factor is iets persoonlijks en onze lichamen kunnen zich heel goed aanpassen. Maar een Q-factor van meer dan 225 mm is voor de meeste rijders oncomfortabel. En aan de andere kant van het spectrum is een Q-factor van 157 mm of minder, over het algemeen ook niet comfortabel. 174mm, de Q-factor die de Pivot LES Fat heeft, is geschikt voor de meeste fietsers. Een Q-factor tussen 168mm en 178mm is optimaal.”

Voor de ontwikkeling van de LES Fat, die één van de laagste Q-factoren heeft die verkrijgbaar zijn, maakten Cocalis en zijn team een computermodel om rekening te houden met de rotatie van de hiel van sneeuwschoen met maat 46, en ontwikkelden ze een “No Fly Zone” waar de liggende achtervork niet overheen mocht steken. Om de Q-factor af te slanken en een goede kettinglijn te behouden, heeft Pivot de crankspider afgeslankt en een crank gebruikt die de kettingbladen naar buiten verplaatst. Boost spacing verplaatst het kettingblad 3mm naar buiten; de LES Fat verplaatst het 7,5mm.

2 Comments

  1. F*ckin’ amazing things here. I’m very satisfied to see your post. Thank you so much and i am taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

Leave a Response