Vrouwen

Wanneer moet je een matras eigenlijk vervangen?

Wanneer moet je een matras eigenlijk vervangen
1.82Kviews

Een goed matras is essentieel voor een goede nachtrust. Hoewel de kwaliteit van elk matras enorm verschilt, heeft geen enkel matras het eeuwige leven. Er komt dan ook een tijd dat je het matras moet vervangen. Maar hoe weet je hoe lang de levensduur van jouw matras is? Zijn er tijdsindicaties waar je rekening mee kunt houden? En wat is het gevaar als je een matras niet tijdig vervangt? Dat lees je in dit artikel!

Lig je al jaren op hetzelfde matras en vraag je je plotseling af of het niet eens tijd wordt om deze te vervangen? Een hele goede vraag! Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. De levensduur van een matras hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld van de kwaliteit, het materiaal en het gebruik. Het is voor mensen vaak lastig om te beoordelen of een matras aan vervanging toe is. Vaak merk je het pas als je eindelijk op een nieuw matras komt te liggen. Wil je een matras kopen bij Weidswonenenslapen? Maar wil je eerst zeker weten of dit al noodzakelijk is? Lees dan snel verder.

Jij bent de belangrijkste graadmeter

Niemand kan jou vooraf vertellen hoe lang een matras meegaat. Omdat een matras van Weidswonenenslapen ongetwijfeld het meest gebruikte voorwerp in huis is, is het niet meer dan logisch dat deze soms sneller aan vervanging toe is dan je had verwacht. Door de jaren heen neemt de kwaliteit en de elasticiteit van het matras gestaag af. Soms gebeurt dit in 6 jaar en andere keren blijft een matras tot maar liefst 12 jaar mooi. Hoewel het materiaalgebruik en de kwaliteit van het matras een belangrijke rol speelt, is er nooit precies te vertellen wanneer je het matras moet vervangen.

Hierbij geldt dat jij de belangrijkste graadmeter bent. Alleen jij kan vertellen of een matras nog lekker ligt en/of deze je fysieke ongemakken bezorgt. Dit is heel persoonlijk. Net als de keuze voor een donzen dekbed of een synthetische variant, is ook de keuze voor een matras en het moment dat je deze moet vervangen heel verschillend en persoonsgevoelig. Laat je daarom niet leiden door de mening of indicaties van anderen, maar ga af op wat jij denkt. Jij slaapt iedere nacht op het matras en weet dan ook heel goed te vertellen of deze nog geschikt is.

Zien of voelen

Naast het ervaren van fysieke ongemakken kun je ook de conditie van een matras bepalen door deze goed te bekijken of aan te raken. Wanneer het matras veel kuilen bevat, wordt het hoog tijd om deze te vervangen. Dit betekent dat de vering en elasticiteit van het matras verslechterd, waardoor je minder comfortabel ligt. Ook door te voelen, ontdek je al snel waar de probleemzones in het matras zijn. Voelt de matras nog wel net zo stevig of zacht als toen je deze kocht?


Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een matras nog wel in goede conditie is, maar dat deze niet meer aan de verwachtingen voldoet. Bijvoorbeeld omdat je nu juist een wat bredere matras nodig hebt of een harde of zachte vulling belangrijker vindt. Schaf gerust een nieuw matras aan als de oude niet meer aan de verwachtingen voldoet. Zo geniet je niet alleen de komende jaren weer van een fijne nachtrust, maar zal deze ook nog eens perfect naar jouw lichaam vormen. Nu enkel nog een nieuw hoeslaken en jouw bed voelt en ruikt weer als nieuw!  

67 Comments

Leave a Response