Body & SoulTipsVrouwen

Zo kom je van kramp in je tenen af

Zo kom je van kramp in je tenen af
820views

Er is niets vervelender dan uit het niets kramp in je tenen krijgen. Voor de een is dit iets wat wekelijks gebeurt en de ander heeft dit misschien sporadisch. Maar wat zorgt er eigenlijk voor dat je deze vervelende kramp ervaart? En is er überhaupt iets, waardoor je deze vervelende kramp kunt voorkomen? Om erachter te komen wat de oorzaken van kramp zijn en wat je er tegen kunt doen, moet je zeker even verder lezen! 

Dit zijn de oorzaken!

Wees maar niet bang! Kramp in je tenen betekent niet dat er iets mis is met je tenen. Toch is het wel belangrijk om de kramp in de gaten te houden. Vooral als de kramp herhaaldelijk terugkomt of misschien zelfs onverdraagbaar wordt. Dan is het aan te raden om de huisarts te bellen. Blijft het bij jou bij een milde kramp in je tenen? Dan is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Toch is het misschien handig om te weten, waar deze kramp nou eigenlijk vandaan komt:

Je tenen zijn overbelast 

Het is eigenlijk vanzelfsprekend, maar overbelasting kan een oorzaak zijn van kramp in je tenen. Als je een lange wandeling hebt gedaan of misschien een eind hebt hardgelopen, is kramp in je tenen niet ongebruikelijk. Je moet het eigenlijk zien als een soort spierpijn, maar dan in je tenen. Heb je last van kramp in je tenen in rust? Dan betekent dit waarschijnlijk dat je iets te hard van stapel bent gelopen met je wandeling of sportsessie. Zorg er dus voor dat als dit het geval is, je voldoende rust neemt.

Je lichaam heeft meer vitaminen of mineralen nodig

Vitamine- en mineralentekort zorgen er beide voor dat je misschien meer last hebt van pijntjes. Daarom is het belangrijk om voldoende calcium, magnesium en kalium binnen te krijgen. Heb je kramp in je tenen en krijg je niet genoeg van deze stoffen binnen? Dan zou dat wel eens de reden kunnen zijn dat je last hebt van kramp. Dan is het zeker aan te raden om vitamines bij te slikken. De reden dat je last krijgt van krampen is namelijk, omdat een tekort aan deze voedingsstoffen ervoor zorgt dat je spieren ineens gaan samentrekken. 

Als gevolg krijg je last van krampen. Vaak gaat dit gepaard met hoofdpijn, spierzwakte en soms broze botten. Het is altijd aan te bevelen om bloed te laten prikken door je huisarts, om erachter te komen of je inderdaad een tekort hebt aan vitaminen en mineralen. Pas daarna kun je er zeker van zijn dat je de juiste vitamines slikt. Daarbij moet je ook genoeg water blijven drinken. Dit zou ook kunnen helpen tegen kramp.

Je schoenen zitten te strak

Draag je soms schoenen die iets te strak zitten? En merk je dat je kramp vooral ontstaat na het dragen van deze specifieke schoen? Dan zou het wel eens kunnen dat je schoenen hebt die ervoor zorgen dat je kramp in je tenen krijgt. Je zou denken dat dit niet zo snel zou gebeuren. Na een lange dag doe je je schoenen immers uit. Toch is dat niet helemaal waar. Als je schoenen draagt, waarin je je tenen niet vrij kunt bewegen, levert dit irritatie op. Hierdoor kun je uiteindelijk last krijgen van krampen. Ook als je de schoenen na een lange dag uittrekt, kan er kramp aanwezig zijn. Pas dus op dat je geen schoenen draagt die stiekem te klein zijn.

Je wordt een dagje ouder

Ook leeftijd kan ervoor zorgen dat je last krijgt van kramp. Het is bewezen dat mannen en vrouwen boven de vijftig meer last zullen ervaren van krampen in de tenen. Dit heeft te maken met dat, naarmate je ouder wordt, je botten dan calcium verliezen. Hierdoor kunnen ze je gewicht niet zo goed aan. Daarnaast wordt de elasticiteit en spanning in je spieren in mindering gebracht. Ook dit kan krampen teweeg brengen. 

Hoe los je het op?

Hoewel ik je heel graag zou willen vertellen dat er een gouden oplossing is voor de kramp, is dit helaas niet het geval. Het verschilt sowieso per oorzaak wat je er tegen kunt doen. Ga dus na of je te kleine schoenen draagt of dat je misschien te weinig vitaminen en mineralen binnen krijgt. Vaak kun je zelf de oorzaak van kramp in je tenen makkelijk achterhalen. Zorg er vooral voor dat je genoeg water drinkt en rust neemt na een lange wandeling. Daarbij kun je er altijd voor kiezen om bloed te laten prikken, zodat je kunt zien of je lichaam meer stoffen nodig heeft. Wie weet krijg je hierdoor wel minder krampen.

Leave a Response